Sadnja vinograda


 

Sadnja vinove loze

 

        Podizanje novog vinograda i sadnja iziskuju znatna ulaganja, pa se svaka greška skupo i dugo plaća. Zato treba obaviti sve propisane agrotehničke i agroampelotehničke mjere


Jame kopamo u obliku trokuta, četverokuta ili kruga. Promjer iskopanih jama treba biti 30 - 40 cm, a dubina 40 - 50 cm . Vrijeme sadnje prvenstveno ovisi o klimatskim prilikama; u južnim vinogradarskim područjima saditi možemo cijelu zimu, a u sjevernim vinogradarskim područjima sadnja počinje oko 15. ožujka i traje do 15.svibnja

Priprema jame za sadnju trsa 

 


























 
  • Slika 1 - Mjesto za sadnju cijepa
  • Slika 2 i 3 - Iskop jame
Slika 4 - Nakon iskopa jamu dezinficiramo Geocid G 5 (uništavamo nematode koji su prenosnici virusa vinove loze







Izgled cijepa








Skraćivanje korjena cijepa na duljinu šake























Cijep nakon skraćivanja









Sadnja cijepa



Na dno jame stavljamo zreli stajski gnoj






Zatrpamo gnoj zemljom i zemlju lagano sabijemo nogom







 Na rahlu zemlju postavimo pripremljeni cijep, 2 - 3 cm uz kolac








Lagano zatrpamo korjen, zemlju lagano sabijemo nogom







 

 Stavimo sloj stajskog gnoja na utabanu zemlju i zatrpamo













Cijep zalijemo vodom  















    Dodajemo malo umjetnog gnojiva, i sve to zajedno zatrpamo



      Izgled posađenog cijepa









        


      Vinograd star 4 godine- Letovanić
      Trs star 4 godine










      Proljetna gnojidba i okopavanje



      Prije okopavanja posuto stajsko gnojivo













      Okopavanje vinograda